Prosessen til vår e-bok (modul 8)
E-bok Modul 8
Vår e-bok : Handler om innsekter.
Hver vår er innsekter et hett tema på uteplassen vår. Vi finner frem insekt boka vår og har en samling med denne for å finne ut om vi klarer å finne de insektene vi har valgt i boka. Vi tar opp hvordan vi kan jobbe med tema «insekter» slik at det kan gi barna ulike opplevelser og erfaringer i møte med bildet og tekst i boka. (Waterhouse , s. 92).
Vi ønsker at barna skal bli produsenter og ikke bare konsumenter, slik at barna får mulighet til å bruke språket sitt aktivt. ( Dardanou, s. 59)
I følge Høigård 2019, «Ved å lese bøker for barna og deretter la barna i samarbeid med de voksne, få lage sin egen bok vil prosessen og aktiviteten bidra til å styrke den språklige kompetansen til barna «Her vil barn og voksne i samarbeid, kommunisere om hvordan boka skal se ut hva den skal handle om, hvor lang den skal være og så videre. (Dardanou s. 59)
Barna er så klare for å gå på innsekt jakt og det letes under hver stein på jakt etter en innsekt. I denne aktiviteten velger vi 5 åringene. De deles i mindre grupper på 4 barn. Alle gruppene får tildelt et nettbrett. Vi tar med oss nettbrettet ut og tar bilder av de insektene vi finner.
Ved hjelp av visuelt innhold som bilder kan dette være til god hjelp og støtte når språket skal innøves. (Dordanou s. 59) Samtalen mellom barna seg imellom er hvor mange insekter de har funnet, om det har ben eller ikke, om den kryper eller åler seg, hva den kan like å spise,har vi funnet noen av insektene vi hadde valgt ut på forhånd osv. I følge Waterhous (2019), «når barn får uttrykke seg i en modalitet, et språk de mestrer og har erfaring med, øker trolig motivasjonene for verbale samtaler omkring aksjonen. Dette innebærer en anerkjennelse av barns opplevelser, erfaringer og ytringer. ( Waterhous s. 111) Den voksne som er med, får barna til å prøve å google navnet på insektet og hva den lever av, hvor den bor osv. Vi tar i bruk Book Creator som er en app som er relativ enkel i bruk, og hvor du kan skape din egen digitale bok. I appen Book Creator kan du arbeide multimodalt og legge inn bilder, skrift, video, lydspor og hyperlenker. (Waterhous, s. 105) Vi legger inn bildene av innsektene, sorterer og får noen sider med flott insekter. Informasjonen vi har funnet gjennom å google insektet legger vi inn i appen QR-kode. Her forteller også barna sin opplevelse av hver enkelt innsekt digitalt. På denne oppdagelsesreisen kommer så vår bildebok til. Barna får her et eierforhold til aktiviteten ved at de først har valgt ut de insektene de ønsker å finne for så i tett samarbeid med gruppen sin løse aktiviteten. Ved å ta i bruk nettbrett som barna allerede har litt kunnskaper i, videre utvikler de sine ferdigheter ved bruken av denne. Som Waterhous m/flere påpeker, ... «når barn møter digital teknologi og programvare som gir rom for endring og transformasjoner, kan barn også påvirke det som skjer digitalt på en skapende måte som produserer ny kunnskap i møte med teknologien.»
Hvordan kan så slutt resultatet bidra til ulike leseropplevelser. De barna som har vært med på aktiviteten har helt klart en fordel da de sammen har lagd e-boka. De kjenner igjen bildene sine, de hører stemmene sine osv og kan ha gode samtaler seg imellom med de erfaringer de har fått. De barna som ikke har vært med på å lage boka for servert en ferdig lagd e-bok med informasjon om de insektene som er der på en artig måte og som kan fremme lysten til å lære å mestre denne kunnskapen selv og skape gode samtaler rundt tema insekter.
Rammeplanen legger vekt på, at barna skal på en kreativ og skapende måte lære seg bruken av digitale verktøy i barnehagen, slik at de blir produsenter i stedet for konsumenter av bruken av digital teknologi. (Waterhous, s.99) I denne aktivitet har vi også valgt å variere formidlingsmåtene, slik at ulike mulighetsrom kan oppstå. Det handler i følge Waterhous (2019) ikke om å erstatte men å legge til. I følge rammeplanen skal personalet utfordre barnas tenkning og invitere dem inn i utforskende samtaler (utdanningsdirektoratet, 2017, s.21)
I denne aktiviteten åpner det seg opp for ulike språklige ytringer i relasjon til boka og konteksten, og barn kan gjennom estetiske handlinger koble seg på boka med sine stemmer ( Waterhous, s. 110/111)
Som avslutning på dette innlegget ønsker jeg også å ta med viktigheten av å gi nye mestringsopplevelser slik at det styrker barnas kompetanse til å håndtere digitale verktøy og medier på en kreativ og konstruktiv måte, samt at gjennom å arbeide med multimodale utrykk få innsikt i hvordan fortellinger, bilder, tekst, lyder og musikk blir produsert. ( Bølgan s. 107)
Litratur:
- Dardanou,M., Solberg Mossin, Simensen E., Dybdal (2021), Barnehagens digitale arenaer, universitetsforlaget
- Jæger,H., Sandvik, M., Waterhouse A-H.,Lorvik (2019), Digitale barnehagepraksiser, Cappelen Damm Akademisk
- Bølgan, N.B. (2018) Digital Praksis i barnehagen Nysgjerrig, eksperimentell og skapende. Fagbokforlaget
- Kunnskapsdepartemente. (2017). Rammeplan for barnehagen.