oppgave 4-2.5 Film
En didaktisk plan for animasjons filmen blir til;
Hva: I denne oppgaven skal jeg lage en animasjonsfilm sammen med mitt barnebarn på 8 år.
Hvordan: Utgangspunktet skulle være å skape magi sammen med barna gjennom å lage en filmproduksjon. Ved at jeg ikke jobber sammen med barna i barnehagen, fikk jeg hjelp av barnebarnet mitt på 8 år, som stilte opp på kort varsel. Han er veldig opptatt av sketsjer for tiden og valget vårt ble Historien om de to tomatene som skulle over en vei.
For å lage denne filmen, trenger vi ark og fargeblyanter som barnebarnet mitt kunne tegne historien på. En pappeske som vi kunne lage til en scene i, i denne kan vi skifte ut til den bakgrunn vi ønsket for historien. Vi brukte to tomater, en tomat most og en Ipad som vi tok bilder med. Så lastet vi ned appen iMovie, hvor bildene vi tok ble lastet opp. Deretter satte vi sammen alle bildene for å lage en film. Vi la på bakgrunnsmusikk ved siden vår fortelling av historien.
Hvorfor: La barn få glede av å lære, samarbeide, utforske og være delaktig i prosessen som produsenter.
«Mange finner det også veldig inspirerende å bidra i utviklingen av felles historie, i tillegg til å lage egne historier (Darre s. 110)
«Når barna kjenner til verktøyene som er tilgjengelig i barnehagen, vil de etterspørre de» (Undheim s. 63)
«Barna skal skape utforske og erfare, så utgangspunktet må være at barna bruker digitale verktøy til å formidle noe eget framfor å starte på trinn en i en mekanisk opplæringsprosess (Undheim s. 65)
Med tanke på forskningen ovenfor tenker jeg at det er viktig å inkludere barna i barnehagen tidlig i opplæring og skaperglede rundt digitale verktøy. Jeg tenker at man gjerne kan jobbe på tvers av aldersgruppene i barnehagen der de kan samarbeide i små grupper for å lage filmer.
Dreiebok/Storyboard/Fabel og tid
Se bilder lenger ned da jeg jeg ikke klarte å kopiere word dokumentet mitt med diagramet.
BILDE nr.1
Historien om to tomater som skulle rulle over en vei
TID :start
LYD:Start på fortellingen
BILDE nr. 2
To tomater ligger ved en vei Den første tomaten ruller over veien
BILDE nr.3
Den andre tomaten ruller over til midten av veien
LYD:
Fortsetter med historien
BILDE nr. 4
Bytter ut tomaten med en tomat som er knust
LYD; Fortsetter med historien
BILDE nr. 5
Tar bort den knustre tomaten for så å la den første tomaten rulle over veien og inn i ketchup flasken.
TID : slutt 2,26 minutter
LYD ;Fortsetter med historien
Manus
To tomater ligger ved en vei, den ene tomaten ruller over veien (bilde nr. 1) Da det blir tomat nr. 2 sin tur til å den bare til midten av veien (bilde nr. 3). Da den blir most av en bil som kom kjørende. (bilde nr. 4) Den ene tomaten som ble igjen, sa da; kom igjen da ketchup og rullet over veien og inn i en ketchup flaske (bilde nr.5)
Refleksjon
Gjennom å lage en didaktisk plan, dreiebok og en film som til slutt skal vise et produkt av den jobben vi har gjort lærte vi å planlegge og gjennomføre. Det var en spennende oppgave med nye utfordringer. Spesielt når den voksne i denne rollen er veldig usikker. I følge Darre (2013) er sakens kjerne ofte at det ligger i at den voksnes manglende mot og vilje til å tilegne seg ny kunnskap og kompetanse om bruk av digitale verktøy. (Darre s. 55).
Vi følte oss klar til å ta fatt på denne «jobben» som vi kalte den. Jeg måtte omstille min usikkerhet og sette søkelys på hva barnebarnet mitt fremla. (5 flotte tegninger av historien)
«Med fokus på bilder, tekst, film, spill og foto kan de muligheter til å ta i bruk barna egne produkter og opplevelser». (Darre 2013 s. 110). Så vi kommer frem til en didaktisk plan i sammen, der barnebarnet mitt får i oppgave å tegne historien. Jeg skulle prøve å laste ned de apper vi kunne ta i bruk for å løse oppgaven.
Som den voksne så jeg tydelig stolthet i hva barnebarnet mitt hadde klart å tegne av historien vi skulle bruke. Ikke bare stolthet over tegningene sine, men også en stolthet av at han kunne lære mormoren sin noe hun ikke var så veldig sikker på.
Darre (2013), «Gjennom å bruke digitale verktøy på en kreativ måte, utvikler barna sin evne til å bearbeide og kommunisere sine inntrykk. De digitale verktøy skaper mer mangfold og gir oss muligheter i vårt arbeid for at barna skal kunne uttrykke seg variert gjennom skapende virksomhet» (Darre, s, 129)
Dreiebok:
Her tok vi i bruk barnebarnet mine sine tegninger, slik at vi kunne få en god struktur og disposisjon på filmen vår. Denne skulle hjelpe oss å med å få oversikt, slik at vi lettere kunne sette inn de to tomatene som skulle rulle i filmen. I følge Letnes, bygge opp dreieboken for å skape rommet, figurene og de rekvisittene som skal være med i filmen (Letnes s. 60)
Animasjonsfilmen:
Vi har nå et godt verktøy i dreieboken vår og det som skal til nå er å få tatt alle de bildene vi trenger for å lage filmen vår. Vi setter opp pappesken vår og legger inn rekvisita som passer inn til fortellingen. Legger inn tomatene og begynner å ta bilder av tomatene som flytter på seg bitte litt for hvert bilde. Så langt ingen problem.
Vi laster inn bildene i Imovie for så å lage en film av dem. Vi legger til fortellingen vår og legger en bakgrunns melodi som vi fant i programmet inn i filmen vår. Så kommer utfordringen , hvordan klarer vi å få tomatene til å rulle fortere ? vi prøver å finne ut hvordan i programmet men vi får ikke dette helt til. Etter å ha prøvd mange ganger, finner vi ut at filmen får bli som den blir, uansett er vi stolte begge to over at vi har mestret noe vi ikke har mestret før.
Jeg ser etter denne oppgaven at å lage filmer i barnehagen sammen med barna kan bli veldig morsomt. Det skaper en mestringsfølelse, samt et felleskap over noe en har produsert i sammen.
I rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver (kunnskapsdepartementet 2017, s 56) står det at barnehagen skal bidra til at barna erfarer at alle får utfordringer og like muligheter til deltakelse i likhet med å lage digitale fortellinger gir denne aktiviteten med animasjon barna mulighet for meningsskaping gjennom deres aktive og meiningsfulle deltakelse i prosessen ( letes, 2016) ( Dardano m/flere s.109)
Jeg prøver å engasjere meg selv til å mestre alt dette ny , og jeg syns virkelig dette er et morsomt studie som jeg helt klart kommer til å videreformidle videre til barnehagen min.
Kilder:
https://youtu.be/hyCg_Ne9a4A
Darre, Fragell Cathrine (2013) Kreativ bruk av digitale verktøy. Kommuneforlaget
Letnes,Mari-Ann (2016):Barns møter med digital teknologi. Universitetsforlaget
Dardanou,M, Mossin, S.M, Simensen, D. E (2021) Barnehagens digitale arenaer . Universitetsforlaget