Refleksjon over min egen digitale praksis

Som nevnt tidligere har jeg liten kunnskap om hvor nyttig teknologien kan være for barn i barnehagen. Jeg er på en måte en novise dvs. En som har liten kunnskap på dette området. Målet mitt er å avansere slik at jeg kan få litt mer erfaring, kunnskap og ferdigheter slik at det kan gagne den barnehagen jeg jobber i.

Å finne en praksisfortelling blir ikke lett da jeg er styrer i den barnehagen jeg jobber i, min jobb er å legge til rette for at de som jobber her, slik at de har de verktøy som trengs for å gjøre dagen til barna best mulig.

Jeg har fått samtykke i å ta dette eksempel /historie fra en pedagogiske lederne som jobber hos oss:

Vi tar hele tiden bilder og filmsnutter av hva barna våre gjør i hverdagen. Alt blir lagt ut på mykid som er vårt digitale rom for bilder, beskjeder og lignede. I dette tilfelle skulle pedagogisk leder velge noen bilder og filmsnutter som hun skulle vise på foreldremøte sitt. Hun sitter på avdelingen og jobber med dette, da et barn kommer opp bak henne og lurte på hva hun gjorde. Hun forteller at hun finner bilder av barna på avdelingen for å vise foreldrene alt det fine de gjør i barnehagen.

Barnet svarer da, hvorfor får ikke jeg se de bildene? Jeg har også lyst å se alt det fine vi gjør.

Pedagogisk leder ble da svar skyldig i forholdt til dette.

Mine tanker rundt dette tilfelle er hvordan vi kan legge til rette for at barna våre skal få en begynnende etisk forståelse knyttet til digitale medier, når vi «glemmer barna». Vi har ikke praksis på å vise barna bildene vi tar eller de koselige filmsnuttene.

Det å få en felles forståelse på hva som er etisk riktig og hva vi legger i barnehagens verdigrunnlag må jobbes med hele tiden. Pedagogisk leder ble som skrevet over svar skyldig til dette barnet, og vil heretter inkludere barna.

Ifølge Bergsjø m/fler handler digital dømmekraft om kunnskap og ferdigheter samt å forstå disse kunnskapene og ferdighetene, slik at de kan anvendes i konkrete situasjoner som oppstår.

Viktigheten av å reflektere over hva vi opplever, ser jeg som en desto viktigere redskap for å imøtekomme alt det nye vi skal inn i. I dette tilfelle teknologi og bilde visning. Ikke minst få en felles forståelse for hva som kan være en god handling kontra en som ikke er det. Derfor er digital dømmekraft likevel noe som utøves på individuelt nivå med ansvaret plassert hos den enkelte. I følge Capurro &Britz vil det innebærer å tenke kritisk og å handle ut fra gode holdninger om sosialt ansvar *(capurro &Britz, 2010: ;Mahfood, Astuto, Olliges&Suits, 2005)

Kilder:

Rammeplan for barnehagen

Bergsjø, L.O., Eilifsen, M., Tønnesen, K.T. og Vik, L.G.V. (2020). Barn og unges digitale dømmekraft. Verdiløft i barnehage og skole. Oslo: Universitetsforlaget