Kunst, kultur og kreativitet

Hovedoppgave modul 4

Tema : Kunst – kultur- og kreativitet

I denne oppgaven fokuserer jeg på hvor kreative et barn kan være når det skal gjennfortelle en historie gjennom tegninger, for så å lage en forteller bok. Tegningene har blitt tegnet av mitt barnebarn på 8 år. Han fikk i oppgave å tegne historien om de to tomatene som skulle krysse en vei. Jeg syns han har vært veldig kreativ, og tegningene viser step for step hva som skjer underveis i historien.

Barns medvirkning kommer til uttrykk både i tema som er valgt, Tomatene som skulle gå over veien. Hva barnet har valgt å tegne for å formidle historien. ( Dardanou m/ flere s. 93)

Hva :

Fortelle en historie gjennom tegninger uten å bruke digitale verkøy for så å legge på stemme gjennom chatterpix , som er en app på nettbrett/mobil Lage en enkel fortellerbok av historien.

Hvordan:

Tilrette legge for aktiviteten med ; ark , tegnestifter, nettbrett, mobil Gjennom chatterpix fortell historien gjennom tegningen av tomatene. Lage en historie av tegningene til en mini bok o.l

Hvorfor:

Barns medvirkning som kommer til uttrykk både i tema , Tomat fortelling og hva barnet har valgt å tegne. Barnet blir sett,hørt og lyttet til. barnet får utfolde seg kreativt i en skapende læringsprosess. Bli kjent med flere digitale verktøy, her i denne oppgaven, chatterpix.

Hvordan så legge til rette for digitale muligheter i kunst, kultur og kreativitet.

I denne oppgaven lage et kreativt innslag med en snakkende tomat.

I følge Ken Robinson, insprirer han til viktige poeng som gir kreative næring, i steden for å kvele den. Han mener også at den gaven vi er født med «menneskelig fantasti, denne gaven skal vi bruke klokt, slik at vi ikke forspiller den.

Å dokumentere, se og reflektere over noe kan føre til både bevistgjøring og inkludering av barnehage personalet, barn og foreldre i prossessen ( Hov&neegaard,2019,s.208) (Dardanou m/flere, 2021, s. 94)

I rammeplanen står det : «....gjennom arbeid med Kunst, kultur og kreativitet, skal barnehagen bidra til at barna bruker ulike teknikker materialer verktøy og teknologi til å uttrykke seg estetisk» ( kunnskpsdepartementet 2017,s.51).

I denne aktiviteten har barnebarnet mitt virkelig satt i gang sitt arbeid både kunsterisk og kreativt, med god hjelp av gode fargestifter og kreativ tenkning. Når vi så tok appen chatterpix i bruk, ble opplevelsen av tegningene levende og utrolig morsomt tiltak. 

Darnnou m/flere,2021, s. 105) I følge Fleer,2016 « Barn skaper mening av digital teknologi gjennom å leke med den», På denne måten kan det bli lettere for barna å gjøre aktivteten på egen hånd uten at en voksen må hjelpe til, men det skal alltid være en voksen til stede når barn leker med digiale verktøy (Dardanou m/flere, 2021, s. 109)

Vi skal gi barna etiske erfaringer med kunst og kultur i ulike former og organisert på en måte som gir barna anledning til å utforske å få en progresjon. Hva kan så komme ut av et eget produsert bilde, ved å legge på effekter, som er en snakkende munn på en tegning. Tegningen blir her «levende», barna elsker å leke , så viktigheten av å la de utfolde seg å bli annerkjent er desto viktigere.

Som Dardanou m/flere 2021 skriver; «under prosessen er det viktig å la barna skape og produsere noe som de kan være stolt av. Da kan vi si at vi anvender ingeniørbeidet.» Barnebarnet mitt brukte lang tid på sine tegninger av historien, den stoltheten han viste når han skulle vise meg resultatet var helt enormt. Han fortalte om hvert enkelt tegning og hva historien handlet om. Jeg kan lett se viktigheten av akkurat det Dardanou m/flere skriver , at en skal skape en stolthets av situasjonen av et produkt som barnet har produsert.

I følge Waterhous,2017b, skal barns møter med kunst sette den sanselige kroppen i spill, det blir derfor viktig å være i dialog med barns kroppslige uttrykk for å få innsikt i barns kunnsopplevelse. Min opplevelse av prosjektet til barnebarnet mitt, knyttes meningsskaping til hva barnet uttryker at det opplever som meningsfylt i de ulike aksjonene, knyttet opp mot prosjektet av tomatene, gjennom akjoner gis det muligheter til å åpne opp for ulike uttrykksmuligheter.

Når en så skal gi «liv» i tomaten ved å legge på munn og stemme, blir nettbrettet som for de fleste barn er en kjent teknologi, en måte å utforske teknologiens skapende potensialer en arena for å produsere estetiske ytringer. Opplevelser, erfaring og egen kunstnerik praksis er viktige tilnærminger til læring og meningskaping og kunst er også en metodologisk inngang til forskning . « Kunst er ikke noe barn bare skal lære om , men også gjennom. ( Waterhous, 2017,s.123)

Mitt prosjekt/ aktivitet gjennom mitt barnebarn på 8 år viser hvordan kunsten og digitale innspill kan gjøre en aktivitet både mer uttryksfull og morsom slik at barnets aktive deltagelse blir en skapende læringsprosess.

Litteratur liste:

Dardanou, Maria, Dybdal Simensen, Elin, og Solberg Mossin, Maria (2021) Barnehagens digital arenaer, Universitetsforlag

Jæger,H., Sanvik, M. & Waterhouse, A.H.L (red.) (2019) Digitale barnehagepraksiser. Universitetsforlaget

Rammeplanen for barnehager 2017

https://medium.com/@deepanshichopra1/creative-schools-by-ken-robinson-bokk-review-9367ea0796f7 )

App : chatterpix

historien om de to tomatene