Digitale verktøy og fremtidens kompetanser

Hvordan kan vi ta i bruk vår kompetanse med digitale verktøy som fremmer arbeidet vårt inn i 21th century skills/21 århundrets framtid slik at barna kan møte teknologien på en best mulig måte.

I dette studiet har vi lært flere måter å møte teknologien på, det være seg å lage digitale bøker, spill med qr-koder og collager bare for å nevne noe.  Når jeg nå skal fremme hvordan disse oppgavene kan hjelpe barn inn i fremtidens digitale verden, er en prisgitt at de voksne er tilstedet og engasjerte. Sammen med barna skal vi lage en plattform som kan vokse å gro. 

I følge rammeplanen skal vi støtte og berike barnas initiativ, undring nysgjerrighet kreativitet læringslyst og ha tiltro til egne evner. Dette får vi blant annet til, når vi legger til rette for å bruke de digitale verktøy man har til rådighet. Det kan være nettbrett, mobiler, pro kamera osv. Det er først når barna får produsere og skape noe at de faktisk lærer hvordan de skal ta i bruk teknologien. Når digitale verktøy blir gjort tilgjengelige for barna i det pedagogiske arbeidet kan vi si at vi jobber med digital praksis i barnehagen. (Dardanou m.fl. 2021 s.52)

Vi har 7 fagområder som vi jobber med, under disse fagområdene fokuserer vi på kreativitet, kritisk tenkning, danning, medborgerskap, kommunikasjon, samarbeid og digital kompetanse. I denne oppgaven velger jeg to tilnærminger under fagområdene, skriver litt om hva vi allerede gjort i dag og hvordan vi videre kan lære barna mer av den teknologi de etterhvert skal møte.

Kreativitet 

"Barnehagens digitale praksis skal bidra til barnas lek, kreativitet og læring." (rammeplanen).  Å være kreative ligger naturlig i barna og vår jobb er å legge til rette for og stimulere til blant annet fantasi, det å få spille en rolle, kle seg ut, kjenne på sansene sine ved å bruke de fem sanser: å lukte, se, smake, føle og høre. I vår barnehage er de også veldig glade i å tegne og male, nobbe perler og mye mer. De tegner og maler inntrykk de har igjen fra for eksempel en tur, et tema avdelingen jobber med og lignede aktiviteter. Dette er noe vi jobber daglig med i vår barnehage. Vi er lydhøre ovenfor barna, og går de i møte på best mulig måte.  

Digital kompetanse

I dagens samfunn øker bare teknologien i en rasende fart. En må være "på" og prøve å følge med trenden så godt en kan. I vår barnehage har vi allerede noe digitalt utstyr som barna har lært å bruke. Et nettbord som en kan sitte flere runt og samarbeide seg immelom. Her puzzler de forskjellige spill og det ligger også spill med oppgaver som de skal løse. Nettbrett hvor de spiller ludo og andre spill er et populært innslag. Her må barna samarbeide, vente på tur og ikke minst ha en felles opplevelse av noe som de synes er morsomt. 


Hvordan gjør vi det i praksis?

Til daglig har vi aktiviteter som nevnt over til barna våre. Dette for å fremme kreativitet og læring, slik at barna kan mestre progresjon i de oppgaver vi ønsker. Alle barn har sin læringskurve og det er vår jobb å legge til rette for at de skal føle at de mestrer de aktiviteter vi legger frem for de. En dag hos oss kan f.eks. være at pedagogisk leder sammen med sine medarbeidere legger frem en pedagogisk aktivitet de ønsker at barna skal gjennomføre i en felles samling, deretter får barna god informasjon om det nye som skal læres. Ved en bordaktivitet settes det frem ark, maling, farger, sakser, limstifter osv. Barna er nå klare til å delta i en gitt aktivitet. Oppgaven kan være å lage et storyboard til en digital film. Barna får da tegnet ned sine ideer først og deretter satt de ut i livet. Noen velger å lage en animasjonsfilm med dukker, egenlagde fantasifigurer og kulisser slik at de kombinerer både det kreativt skapende og det digitale i samme læringsprosess. Her kan barna samarbeide i grupper slik at alle kan bidra inn med det de føler at de mestrer og som kan motivere til videre vekst.  

«Barna skal inkluderes i aktiviteter der de kan få være i bevegelse, lek og sosial samhandling og oppleve motivasjon og mestring ut fra egne forutsetninger.» (Rammeplanen).  Samhandling mellom barn og voksen slik at motivasjonen mellom barna og de voksne kan bli til en herlig mestringsfølelse.

I følge Bølgan 2018 må barnehagene være i endring og utvikling og i stand til å møte nye krav og utfordringer. Rammeplanen gir personalet et tydelig signal om at digitale aktiviteter skal integreres i leke og læringsarbeidet. En av de største utfordringene som barnehage sektoren står overfor er å sørge for at alle som arbeider i barnehagen, har profesjonsfaglig digital kompetanse. (Bølgan s. 135)

Bølgan mener også at digital kompetanse må heves, slik at når barnehage læreren kommer ut i feltet, har de med seg en positiv innstilling til å utvikle god og klok digital praksis med et kritisk blikk. (Bølgan s. 137). Her kan barn og voksne i barnehagen leke seg, og utvikle mer kunnskap, slik at vi kan få bedre forståelse for at dette er den verden vi kommer til å møte videre. Viktigheten med at kunnskap gis til de voksne som jobber i barnehagene, slik at det kan bli letter å imøtekomme alt dette nye og det vi allerede har lært.

Norge er et av de landene som har kommet lengst når det gjelder digitalisering. Barns lek har utviklet seg på ulike måter som inkluderer teknologi. (Dardanou m/fl. 2021 s.19)

Når vi ser på forskning og våre erfaringer i dagens hverdag i barnehagen, ser vi at en av barnehagens oppgaver også er å bidra til at barn får verdier og holdninger, ferdigheter og kunnskaper som er nødvendige for å ferdes i det 21. århundret. (Bølgan s.138).  Teknologien er kommet for å bli, det blir vår oppgave videre å lage dette til en god og lærerrik læringsprosess som skal gagne barna i barnehagen  og hva vi ønsker at barna våre skal ta med seg videre slik at vi kan gjøre de sterkere rustet til å møte den teknologien som 21,århundret gir oss.

Littertur : 

Bølgan B. Nina, 2018 , Digital praksis i barnehagen, Fagbokforlaget

Dardanou M, Mossin S. M, Simensen D. E, 2021, Barnehagens digitale arenaer , Universitetsforlaget

Rammeplanen for barnehagen

https://www.udir.no/laring-og-trivsel/rammeplan-for-barnehagen/