Refleksjon rundt podcasten "Hva er god bruk av teknologi i barnehagen"
Refleksjon rundt podcasten
"hva er god bruk av teknologi i barnehagen"
Med pedagogisk leder Ståle Eivind Skagen og forsker/førsteamanuensis Vigdis Vangsne
Jeg skal her svare på hva jeg sitter igjen med, hva som opptok meg mest og hvorfor.
Hva sitter jeg igjen med:
Digitale verktøy inn i barnehagen er virkelig spennende er det første som slår meg. Beundring av det Ilabekken barnehage har fått til på sin vandring med sine digitale verktøy og hva Vigdis Vangsne kan tilføye av informasjon om den digitale verden.
Fra deres pedagogiske synspunkter, mestrings følelse og grobunnen til godt samarbeid i hele barnehagen, til hva verktøyene kan bidra med i forhold til alt av det pedagogisk arbeid vi gjør i barnehagen.
Hva opptok meg mest og hvorfor:
Tanken på hvordan jeg selv kan lære av denne barnehagen, for så å jobbe videre med det i min egen barnehage. Forstå hvor enkelt de mente det var å bruke digitale verktøy i hverdagen sin både med barna, personalet og foreldrene.
At det ikke fins noen hindringer bare mange muligheter, men at en ikke skal bite over for mye av gangen.
Å lytte til, for så å prøve å få med meg det Ståle og Vigdis ville informere oss om, og viktigheten med å introdusere barna inn i den digitale verden på en god måte.
Ståle forteller at de både har nettbrett, mobiler, undervannskamera, drone, kompakt kamera og digitalt mikroskop. Gjennom disse verktøy kan de gi barna mulighet til å undre seg, utforske og selv være skapende og produsenter av sine opplevelser. Ilabekk barnehage er også opptatt av at fokuset på barne-blikket hvor vi som pedagoger kan få et innblikk i barnas undring, der magien oppstår.
Ståle forteller oss også viktigheten at alle røster skal bli hørt i forhold til bruken av digitale verktøy, ha refleksjon underveis som igjen gir et engasjement rundt bruken. Dette er også viktig i forhold til samarbeide med foreldrene.
Barnas opplevelse skal på en god måte gjennom egne opplevelser og premisser gi de flere muligheter gode lærings situasjoner.
Problemer man bør unngå, er å få forståelse for at digitale verktøy ikke er istedenfor, men i tillegg til det pedagogiske arbeidet vi gjør i barnehagen.
Ikke glemme at gode samspill, gode leker, og gode naturopplevelser ikke skal fall bort ved bruk av digitale verktøy, men samtidig se muligheter ved bruke av verktøyene vi har og at det kan stimulere til bedre leke arenaer. Riktig balanse mellom bruken tenker jeg er viktig her.
Rammeplanen målsetninger er blant annet å få de voksne aktive på barnas premisser og gi de gode opplevelser gjennom undring og samspill. Gi barna muligheter til å bli kjent med den digitale verden og oppleve gode læringssituasjoner.
Å få den digitale verden inn i barnehagen og se på det som et viktig supplerende verktøy som vi kan bruke i vårt pedagogiske arbeid er essensen etter å ha hørt på både podcasten til Ilabekken barnehage og podcasten til lærer rommet.
Få en økende forståelse for at digitale verktøy og medier skal brukes som en naturlig del i barnehagens innhold, arbeidsmåter og kultur. (Bauer Bølgan s. 13), og rammeplanen som legger opp til at personalet skal utvide og bygge videre på barnas interesser og gi de varierte erfaringer og opplevelser, og legge til rette for at barna utforsker, leker, lærer og selv skape noe gjennom digitale uttrykksformer» (Bauer Bølgan s. 27)
Som avslutning ser jeg at dette studiet bare er begynnelsen på en annen verden en den jeg er i nå i dag. Mange inntrykk og gode innlegg fra medstudenter gjør meg ydmyk og nysgjerrig på å dykke ned i mer teori og podcaster.
Kilder/Litteraturliste :
https://podtail.com/no/podcast/baerepod-en-baerekraftig-barneahage-pod/digitale-verktoy-med-ilabekken-barnehage/
https://soundcloud.com/larerrommet/61-hva-er-god-bruk-av-teknologi-i-barnehagen
Bølgan Bauer, Nina (2018) Digitale praksis i barnehagen