Spill og lek
Oppgave 6.3
Digitale spill og leker
I barnehagen for tiden er eventyret om «Skinnvotten» populær. Dette er et eventyr barna kjenner godt fra før. Ville derfor prøve å spinne videre på dette eventyret. Siden jeg ikke jobber tett på barna, fikk jeg mange gode ideer fra personalet mitt. Hvorfor ikke lage en «natursti» med eventyret i fokus.
HVA: Lage et spill
HVORFOR: Stimulere til en felles aktivitet som kan styrke samhold og glede.
HVORDAN: Sjekke ut hvilke app som kan gjøre dette mulig.
Planleggingen kunne starte:
1. Bilder ble tatt med mobilen av gutten, hunden og alle dyrene som skulle få plass i skinnvotten.
2. QR-appen ble lastet ned og dette ble et fint hjelpemiddel for å gjennomfør oppgaven.
3. QR-koden ble lasten opp på bilde med lydfil. I denne koden la jeg også på en oppgave på hvert bilde.
4. Bildene ble skrevet ut på en skriver for så å bli klippet til og laminert.
Dette kan lett bli en fin aktivitet som barna kunne klart selv, med god hjelp av en voksen.
Målet med spillet er å få en felles referanse som igjen kan styrke leken og den sosiale kompetansen barna kan få ved å utføre noe sammen. Darre 2013 bygger opp under dette også ved å mene at «Læring er viktig i barnehagen, målet vårt er kreativ lek og engasjerende muligheter slik at fellesreferanser kan styrke leken og sosial kompetanse.
Refleksjon:
Denne oppgaven syns jeg var veldig morsom. Det eneste jeg skulle ønsket meg var å få muligheten til å lage dette spillet sammen med barna. I følge Undheim 2015 «Når barn er med og produserer spill, blir de aktive deltakere i produksjonen. De lærer noe om hvordan et spill blir produsert, og de får være med og påvirke både innhold og layout. Ingen ting kan fungerer bedre en når barna selv har vært med og produsert. « Barna får et eierforhold til produktet sitt, men slik ble det ikke denne gang. Går på med friskt mot og resultatet ble etter min mening ganske bra.
Vi har lagd flere kofferter med forskjellige eventyr i Ørebekk barnehage og siden de nå har skinnvotten som tema, falt det naturlig å velge denne kofferten og dette eventyret. Fikk mange ideer av mine ansatte på hvordan jeg kunne lage et spill. Etter å ha blitt introdusert for qr- kode appen , falt det meste på plass. Bilder ble tatt av dyrene, gutten og hunden som er i eventyrer kofferten vår. (skinnvotten) Disse ble lastet opp på en Ipad hvor QR -appen var.
https://apps.apple.com/no/app/cloud-qr-generator/id1057701438
I denne appen kan man gjøre forskjellige oppgaver, den jeg valgte var å laste opp et og et bilde og legge på lyd på QR-koden. Nå kunne eventyret starte.
For å bearbeide eventyret etter fullført natursti og på jakten på bildene. Lagde jeg et lotto spill av dyra som er med i eventyret. Prøvde å laste ned appen Picasa, men denne appen fungerer ikke lenger så det ble et analogt spill denne gang. Et miniatyr sett av fortellingen med qr-koder, som en kan bruke i for eksempel samlinger som en har med barna.
For å få en liten følelse av hvordan dette spillet ble møtt av barna, valgte jeg en liten gruppe barn til å bruke en mobil for å høre og finne dyrene i spillet. Opplever at Darre 2015, sin progresjonsplan og tilnærming til Digital kompetanse, som skal vise en god tilnærming til hvordan man kan forberede barna på hva vi ønsker de skal gjøre, kunne vært bedre forberedt.
1. Avklaring
Avklar situasjonen før barna starter å spille! I barnehagen kan det plutselig skje saker, og vi må̊ gå fra. Det aksepterer barna lettere om de er informert.
2. Lag avtaler
Som regel er det er barn som vil spille om anledningen byr seg. Det blir ofte godt sosialt samspill, og noen ganger mestrer barna en del overganger selv. Det er hensiktsmessig å lage avtaler: Barnet kan spille på̊ tid eller til en oppgave er avsluttet. Det er viktig ikke å være helt rigid, men å se situasjonen an: Er barnet i nærheten av å løse en oppgave, så la det gjøre seg ferdig. Har barnet nettopp gjort ferdig en større oppgave, så kan barnet vike plassen for neste mann.
3. Engasjer deg
Vis interesse.Om du viser respekt for barnets lek og glede ved å spille, så får du lettere gjennomført trinn en og to. (Darre 2015 s.48)
Barna som var med, ble i fyr og flamme når de skjønte at eventyret ble fortalt gjennom qr-kodene. De fant dyrene som ble nevnt og telte dyrene etter hvert som fortellingen skred frem. Når en så skal bruke dette på en natursti, vil jeg tro at det kan bli fint med små grupper på 3-4 barn. Dette fordi det krever at barna må samarbeide. Her kan både nettbrett med kamera og mobiler tas i bruk. Målet er også å introdusere barna for flere digitale verktøy gjennom lek og læring. Dette imøtekommer også rammeplanens mål og retningslinjer.
«Barnehagen skal gi gode vilkår for lek, vennskap og barnas egen kultur. Leken skal være en arena for barnas utvikling og læring og for sosial og språklig samhandling. Barnehagen skal inspirere til og gi rom for ulike typer lek både ute og inne, Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek- alene og sammen med andre.» (Rammeplan for barnehagen, s.15)
Når en så tenker å legge til rette for spill, er det etter min mening rom for både utvikling, læring, glede, humor og spenning, når de voksne engasjerer seg gjennom leken / spillet.
Å hjelpe barn inn i lek er også en viktig oppgave vi voksne har i barnehagen. Særlig når barn virrer litt rundt uten å finne lek eller når enkeltbarn ikke får innpass (Darre s. 47) Å gi barna et verktøy som et spill, kan gjøre det letter for å få innpass og gode lekearenaer, men en skal også være varsom med å tilby spill og andre apper når leken er god.
Som avslutning vil jeg fremme og si meg enig i Darre 2015 som mener at » Barna vi har foran oss lever her og nå. Med sine referanser og sine preferanser, sammen skal vi skape rom for kreativitet, lek, glede vennskap, samspill og utfoldelse.»
Referanse:
Undheim M. 2015, Del gleder-Digital kompetanse i barnehagen 2. opplag, (Delgleder_innmat.pdf , kapitel 5)
Darre F. C .2013 Kreativ bruk av digitale verktøy, kommuneforlaget
Rammeplanen for barnehagen, Innhold og oppgaver 2017, Kunnskapsdepartementet 21 april 2017, Fagbokforlaget
https://apps.apple.com/no/app/cloud-qr-generator/id1057701438