Danse - programmering

7.2.1. KODING/PROGRAMMERING

Danse-programmering

I denne oppgaven skal jeg gjennomføre en aktivitet med danseprogrammering sammen med barna i min barnehage. Side jeg ikke jobber tett på barna, prøver jeg å skrive et blogg innlegg hvor jeg forklarer hvordan jeg ville ha utført aktiviteten.

Forklare aktiviteten:

Aktiviteten kom til live etter å ha lest pensum for denne modulen. I følge Dardanou m/fl. 2021 gir programmering /koding barna og barnehagepersonalet muligheter til samarbeid, sosial samhandling og kommunikasjon. Barn lærer å dele et komplekst problem i mindre problemer og deretter sette sammen de enkelte løsningene for å håndtere det opprinnelige problemet.

Å lage algoritmer dvs. Et sett av trinnvise instruksjoner i en bestemt rekkefølge er som lagd for å oppnå noe, i denne oppgaven, et analogt danse program. Bilder blir tatt av de forskjellige formene.

- Rød Firkant for hopp,

- Grønn trekant for klapp med hendene,

- Blå runding, for hink og

- Gul rutter for, snu deg rundt en gang.

Jeg ville ha forklart barna hva de forskjellige bildene og formene betydde, forså å teste ut om barna skjønte hva de skulle gjøre når de så bilde. I følge Bølgan 2018, være den voksen som er engasjert i det barna nå skal bli opptatt av, da viser de omsorg. Omsorg er en forutsetting for å lære mener Bølgan. (Bølgan 2018 s.46) Viktigheten her er nok å ta det litt med ro slik at en får med alle barna. Når de så har lært hvilken bevegelse som skal gjøres på de ulike bildene, settes bildene i sammen til en «dans» med musikk. Skriver ut flere bilder av hver form slik at oppgaven kan settes i sammen til en danse aktivitet som følger musikken.

Hvordan gikk det:

Ja hvordan gikk det? Ikke lett å skrive om hvordan dette gikk, da jeg ikke har mulighet til å gjøre denne aktiviteten sammen med barna. Jeg kan bare håpe å tro at denne dansen blir et artig innslag i hverdagen ellers, at barna syns det er morsomt og at de skjønner hva oppgaven går ut på. Disse algoritmer passer nok best for barn over 3 år. Ved at de må huske hva den enkelte formen betyr av gjøremål. Med barn som er under 3 år vil jeg tro at bilder med ansiktuttrykk vil være et bedre utgangspunkt.

Hva kunne jeg gjort annerledes til neste gang:

Igjen det er ikke lett å komme frem til hva som kunne vært gjort annerledes, men å være lydhør over hva barna har å si, og kanskje gjøre om på rekkefølgen av bildene slik at barna vil mestre bevegelsene bedre, kan være et poeng. Kanskje se sammensetting av grupper og hvor store eller små gruppene av barn det kunne vært for å få et best mulig resultat.

Forklar hva det var i denne aktiviteten som trener barna på algoritmisk tankegang:

I følge Dardanou m/fl. 2020 handler det om kognitiv teori, dvs hvordan barnet danner indre forestillinger ved å sanse og erfare gjennom prosesser som assimilasjon, hvor barnet tilpasser nye erfaringer til allerede erfarte handlingsmønstre (Piaget, 1972)       ( Dardanou m/ fl. S. 20)

I følge teori er også algoritmisk tenkning en problemløsningsmetode som skjer i hodet, men også som inkluderer en arbeidsmåte. Det inkluderer logisk tenkning og evne til at kjenne igjen mønster, tenke i algoritmer.

-Å trene algoritmisk er å vurdere hvilke steg som skal til for å løse et problem/oppgave. I denne oppgave skal barna løse kodene som er på bildene og følge instruksene som følger formen.Det vil si hva skal en gjøre når en ser en rød firkant , en grønn trekant, en blå runding og en gul rutter.

 De er på en måte mine roboter som skal utfører en kode, eller det de blir programmert til. I denne oppgaven får barna oppleve flere bevegelser/kommandoer slik at de kan trene seg på å følge en kode slik at det til slutt kan utvikle seg til en dans med de bevegelelsene som de har lært at hver form har.

 

 

 

Litteratur / Link:

Dardanou, M, Mossin, S M, Simensen, D E 2021, Barnehagens digitale arenaer Universitetsforlaget

Bølgan Bauer Nina 2018, Digital Praksis i barnehagen , Fagbokforlaget

https://www.udir.no/kvalitet-og-kompetanse/profesjonsfaglig-digital-kompetanse/algoritmisk-tenkning/

https://realfagsloyper.no/sites/default/files/2019-04/Programmering.pdf

Bemake (Lenker til en ekstern side.)  

PÅ DENNE LINKEN LIGGER DET FLERE OPPGAVER SOM KAN VÆRE NYTTIGE Å TA EN KIKK PÅ