Etikkm religion og filosofi
Modul 2
Oppgave:
Et blogg-innlegg hvor jeg skal beskriver et planlagt opplegg hvor jeg reflekterer etisk, religiøst eller filosofisk sammen med en barnegruppe og ved hjelp av digitale verktøy.
I følge rammeplanen skal arbeid med fagområdene etikk, religion og filosofi bidra til at barna utforsker og undrer seg over eksistensielle, etiske og filosofiske spørsmål, slik at de får kjennskap til og forstår, samtidig som de reflekterer over grunnleggende normer og verdier. (kunnskapsdepartementet 2017 c,s.55) Bølgan s. 128.
Ta barns refleksjon over moral, på alvor og undre seg i sammen, slik at våre handlinger kan bidra til å gi andre og en selv gode liv, og velge det som er godt. (Bergsjø m/ flere s. 112)
Siden jeg ikke jobber tett på barna, blir dette en tenkt oppgave.
Vi skal bidra til at barna for en begynnende digital dømmekraft, som kan være starten på å utvikle kompetanse hos barna til å beskytte seg selv. (Bølgan, s. 128)
Hvordan kan jeg da som den voksne medvirke og bidra til å legge til rette for at barna får mulighet til å se flere perspektiv slik at de kan oppleve at det er flere «riktige» svar til hva den enkelte opplever, gjennom å ta i bruk digitale verktøy. Ønsket er å bidra til at barna får en gryende forståelse for hva våre holdninger kan gjøre, ikke bare mot seg selv, men også det en opplevelse sammen med andre, når en viser at en har respekt for alt levende på vår jord og at vi har forskjellige opplevelser av det samme svaret. Bølgan 2018, beskriver, en begynnende digital dømmekraft, kan være starten på å utvikle kompetanse hos barna til å beskytte seg selv. (Bølgan s. 128)
Hva: Tema etikk, religion og filosofi. Som voksen, bidra til at barna får en mulighet til å oppleve og undre seg ved hjelp av å bruke av digitale verktøy. Her, med digitale mikroskop og nettbrett ute på tur i skogen. Finne noe som lever og noe som er dødt. Åpne opp for undring og interessen for liv og død.
Hvordan: Ta i bruk de digitale verktøy vi har planlagt for turen. Ta bilder av det barna finner på tur, og forstørre dette til et nettbrett. Ha en samling både, her og nå på hva de ser og hva de opplever ved å se på bildet. Stille åpne spørsmål som, hvor mange ben har innsekten de fant og hva tror du skjer når insektet ikke lever lenger. Videre ta det bildene tilbake til barnehagen for videre undring og refleksjon. Ha høy takhøyde for barnas opplevelse og la undringen leve videre som et åpent spørsmål.
Hvorfor: Bli kjent med de digitale verktøy vi ønsker at barna skal bli bedre kjent med. Barna får en mulighet til å finne ulike svar, forskjellige opplevelser som igjen er «like gode». Få respekt for alt som lever og gror på vår jord, slik at en selv skal føle seg verdsatt for den man er.
Refleksjon:
Som skrevet over jobber jeg ikke tett på barna, jeg får derfor ikke prøvd ut aktiviteten. Med fare for at dette blir for generelt skal jeg prøve å reflektere over oppgaven. Det jeg ser som viktig er å se sammenheng i det pedagogiske arbeidet vi gjør og det vi ønsker at barna skal få gleden av å «lære» oppleve. Gjennom digital praksis og de teknologiske verktøy vi har, gjør opplevelsen og læringskurven til barna til en lek. Barna kreativitet og den læring de får gjennom bruken av digitale verktøy, gir de muligheten til å bli produsenter og skapere til noe nytt og spennende. Skape gode samtaler og la barna få medvirke til sine egne opplevelser og undringer. Her i denne oppgaven, respekt for det som lever og gror, og hva som skjer når vi ikke lever lenger. Ved å ta i bruk digitale mikroskop, får vi et bilde av noe vi ikke ser med blotte øye. Her kommer barnas opplevelser til å spinne større en det man til vanlig ser og kommer frem til. I denne situasjon, vil jeg tro en må ha tid og rom for å la barna utfolde seg, å medvirke til selvlære, som gir de et bedre grunnlag for videre læring.
“Barnehagen skal legge til rette for at barna kan forbli nysgjerrige på naturvitenskapelige fenomener, oppleve tilhørighet til naturen og gjøre erfaringer med bruk av teknologi og redskaper”. (Rammeplanen 2017, Kap. 9).
«Etikk, religion og filosofi er med på å forme måter å oppfatte verden og mennesker på og preger verdier, normer og holdninger. Fagområdet retter særlig oppmerksomhet mot barnehagens samfunnsmandat og verdigrunnlag i et samfunn preget av livsynsmangfold»
Som avslutning har jeg lånt utsagn fra Ilabekken barnehage, som jeg mener inneholder mye av det vi til daglig skal gi barna våre i dagens samfunn.
Referanser:
Bergsjø, L.O, Eilifsen, M. Tønnesen, K.T og Vik, L.G.V (2020) Barn og unges digitale dømmekraft, Verdiløft i barnehage og skole. Universitetsforlaget
Bølgan, Nina Bauer, (2018) Digital Praksis i barnehagen Fagbokforlaget
https://hiof.instructure.com/courses/5770/files/1058456/download?download_frd=1