5.1.2 Sammensatt tekst
I denne oppgaven skal jeg produsere en sammensatt tekst basert på en aktivitet med barna. Siden jeg ikke jobber tett innpå barna, blir den sammensatte teksten til med bilder vi har tatt i barnehagen fra før.
Programmet som er tatt i bruk er Book Creator
I denne appen skal jeg kombinere bilder og tekst. Dette skaper inkludering og gode lærings stunder ved bokens ferdigstillelse. Bildene ble tatt under en plan dag vi har hatt i barnehagen. Her kan bare fantasien løpe fritt og fortellingen blir levende ved bildene jeg har og de notater jeg lager til de forskjellige bildene jeg har valgt å ta med i boken.
Refleksjon:
Sammensatt tekst kalles en tekst med flere modalitets, her bilder og tekst. Jæger m.fl. har funnet ut at , «å kunne uttrykke seg multimodalt vil si å kunne uttrykke seg på mange måter, både gjennom verbalspråket, gjennom bilde og gjennom lyd. (Jæger m.fl. 2019 s. 52)
De mener også at, bakgrunnen for å velge ipad og applikasjoner som book creator, er at dette er redskaper med en rekke affordanser som gjør det enkelt å produsere multimodalt innhold når barna skal skape tekster,( Jæger m.fl. 2019 s. 54).
Siden jeg ikke får erfare hvordan denne oppgaven vil/kan bli en produksjon av/med barn, må jeg bare prøve å skape et produkt selv, gjennom bilder jeg har fra før og egen fantasi. På denne plan- dag, har vi som oppgave å lage en utelekeplass til barna i barnehagen. Vi ønsket å finne elementer som kan utfordre, skape eventyrlige opplevelser, med overrakende elementer. Det blir bygd en lavvo, hytte av greiner fra en gran, husker, en bro, og spennende innslag for lekens utfoldelse.
Book creator en bokproduksjons app, som inviterer brukeren til å skrive, tegne, sette inn bilder, ta opp tale og video, lagre og åpne elementer på harddisken og produsere så lange tekster en bare ønsker (jæger m.fl. 2019 , s. 54) , skal bli et interessant prosjekt. Når en skal fylle rammeplanens planer for vårt arbeid, er det å lage en digital bok med tekst, lyd og bilde, en måte å oppfylle rammeplanens mål om et språkstimulerende miljø. (Jæger m.fl. 2019 s. 64)
Viktigheten med å ha nok voksenpersoner til stedet er noe en også må ta hensyn til. Når en så tar i bruk en app som book creator og lærer den å kjenne, vil barna få en fordel ved å være produktive, som igjen øker motivasjon og engasjement. (Jæger m.fl.2019 s. 68).
Å lære seg alt dette nye, krever en god del av meg som voksen. Det er som Vygotskys velkjente begrep nærmeste utviklingssone, som referer til en sone av muligheter som overskrider, det jeg (barnet) er i stand til å gjøre selv, til det en kan klarer med hjelp fra andre. (Jæger m.fl. s. 161)
Jæger m.fl. 2019 vil understreke at gjennom den pedagogiske rammen og mulighetene for samtaler gjennom prosessen, vil avgjøre verdien av det vi gjør. Dette er jeg veldig enig i, vi kommer ikke så langt hvis vi ikke er motivatorer og trygge i det som er ukjent for oss før vi introduserer det vi har lært videre til barna. Det være seg å være støttende til språk lære, sosial trening, lek og læring.
Referanse;
Jæger,H. Sanvik,M.Waterhous,L,A-H 2019 , Digitale Barnehagepraksiser. Cappelen damm akademisk