Podcast Ilabekken barnehage

Digitale vektøy med Ilabekken barnehage i Trondheim.

Anita og Ingrid i Ilabekk barnehage har fokus på digitale verktøy i sitt pedagogiske arbeid.

 Barnehagen de jobber i har praktisert med digitale verktøy i mange år nå. De har funnet gode løsninger ved å prøve og feile og de har som mål å bli gode på å bruke digitale verktøy. De oppfordrer andre barnehager til å starte i det små , ha barna med på laget og bli godt kjent med de verktøy man har ,før en går til anskaffelse av flere verktøy.   De var så heldige å vinne en pris på 10000.-av en film som de hadde lagd om å bruke digitale verktøy i hverdagen, etter en prosess brukte de pengene til innkjøp av mer digitalt verktøy. 

Etter å ha lyttet og notert til podcasten deres flere ganger, kommer jeg frem til disse utsang iforhold til : 

nr 1.

Hvilke begrunnelser har de for å bruke digitale  verktøy i barnehagen ? 

De ønsker at personalet skal få en felles glede og inspirasjon til å gjennomføre og bruke det digitale utstyret i arbeidet sitt. Være positive til de utfordringer som kommer og skape et trygt miljø hvor det er lov å prøve og feile. Gode tilbakemeldinger hvor hode og hjerte er med. Vi gjør hverandre gode.

Rammeplanen sier også noe om hvordan man skal bruke Ikt i barnehagen. Det skal være en pedagogisk tanke bak bruken. 

De mener at flere viktig aspekt ved bruken av digitale verktøy, kan blant annet være å  utgjevne sosial ulikeheter , de ønsker at utgangspunkte til barna skal bli så likt som mulig videre til overgang skole og skape gode relasjoner seg imellom. Barna blir jo en resurs for landet vårt med de  erfaringer de gjør og med økt kunnskap. Det å la barna lære seg å vente på tur, ta hensyn til hverandre, undre seg sammen og få en felles opplevelse av det de har opplevd sammen, styrker felleskapet seg imellom. skape gode relasjoner seg imellom. 

Det å bruke digitalt verktøy i hverdagen vil også fremme språk, styrke barna i hverdagen og få et tettere sammarbeid mellom voksne/barn, barn/voksne og ikke minst et tettere samarbeid med foreldrene. 

2.

Hvordan bruker de digitalt verktøy i barnhagen ?

De startet med å lage en IT gruppe av noen av de voksne som brant mest for bruken av digitale verktøy i hverdagen. Prøvde først med hele gruppen av barna,men fant raskt ut at mindre grupper fungerte bedre.

La planer for hvordan de ønsket å jobbe med en aktivitet for så å fullføre den. 

De tenker at alle barna er produsenter av den aktiviteten de gjør, med god veiledning av de voksne. Ikke undervurder 1 åringen som blant annet er en ekspert på å utforske og som får rask forståelse for det vi tilbyr de av muligheter.  En skal bare gripe dagen og de muligheter som kommer med masse læring og omsorg. 

Bruk av timelap dvs. filme en gjenstand over en lengre periode for så å se utviklingen til for eksempel hvordan et frø blir til en plante.

De starter med å la barna se frøet i et mikroskop , for så å plante det ut og følge det videre i prosessen. 

Det å ta med digitale verktøy ut på tur i skogen, gir rom for nye opplevelser og refleksjoner.  De setter på go pro kamera på hodene til noen barn og filmer det de opplever på turen. 

Når de kommer tilbake til barnehagen ser de på hva de har opplevd denne dagen på en smart tavle slik at de kan undre seg, bli bedre kjent med for eksempel utforske en edderkopp, en stein , gå over en bekk , også videre som de møtte på denne turen. Lære seg å reflekte og gjennoppleve de erfaringer de har gjort seg. Dette gjelder ikke bare barna ,men også de voksne kan lære og reflekter over noe av det de opplevde på turen. kan se ting som vi ellers ikke ville ha sett.

De brukte også andre digitale verktøy som Ipad, digital lup.

Det viktige i forhold til digitale verktøy sier de , er å  mestre det man har før en kjøper inn for mye. Bli virkelig god på en ting før en går videre. Ikke minst ta med barna på laget, husk at barna allerede kan masse, og bruke deres kunnskaper til å lære deg som voksen. Som for eksempel ny apper. 

Min refleksjon over å ha lytte til denne podkasten, gir meg et godt utgangspunkt til hvordan man kan løse og finne vår egen vei mot den digitale verden. Er mektig imponert over hva de har fått til, men som de sier det har tatt mange år for å komme ditt de er idag. Begynn i det små å gjør noen valg og jobbe med de verktøy man har,og få de voksne engasjert i prosjekte ved å tenke at barna våre trenger disse opplevelsene for å lære å gro.   Ikke glemme å ta med barna med på laget.

kilde: 

https://podtail.com/no/podcast/baerepod-en-baerekraftig-barneahage-pod/digitale-verktoy-med-ilabekken-barnehage/