«Mappekomponent Modul 7»

 

I denne oppgaven skal jeg prøve gjennom fagområdet nærmiljø, samfunn og verden, legge til rette for at barna skal utforske og bli kjent med nærmiljøet rundt barnehagen sin.

I følge Bølgan (2018) «Gjennom utforsking opplevelser og erfaringer skal barnehagen bidra til å gjøre barna kjent med eget nærmiljø samfunnet og verden (Kunnskapsdepartementet 2017)

Jeg lurte lenge på hvordan jeg skulle legge til rette for en slik aktivitet. Hvordan oppmuntre barna til å medvirke i sin egen hverdag slik at målet med aktivitetene blir å ta i bruk nærmiljøet til lek og læring og av hva vi kan finne rundt barnehagen vår, I følge modul 7 sine podkast og lignende gikk dette ut på å utforske for eksempel hvor høyt et tre var og videre sammenligne dette med et høyt tårn som var i nærheten, skattejakter, plast og søppel , bruken av flere apper og mange andre gode ideer som var lærerikt å se på.

Vår plan blir utformet gjennom barnas blikk på nærmiljøet:

Hva:

Skoleklubben dvs, barna som har siste året sitt i barnehagen, kommer frem til hva vi skal forske på denne gangen. Vi finner ut at en Skattejakt på barnehager i nærmiljø ville være en god start på en slik aktivitet.

Få barnas blikk på nærmiljøet rundt barnehagen vår.

Bruken av digitale verktøy til kreativ utforsking av og erfaring med nærmiljøet sitt til å finne ut om det er flere barnehager i nærmiljøet.

Hvordan:

I en samlingsstund kommer vi frem i felleskap, at vi nå skal forske litt på nærmiljøet vårt. Når vi besøker lekeplasser i nærområdet vårt lurer vi ofte på hvor barna vi møter på disse lekeplassene vi besøker hører til.

Vi pakker sekken med Ipad (nettbrett) som skal brukes som et forsker- verktøy og bruk av appen QR-koder, hvor alle opplysninger vi finner legges inn.

Sende brev med QR-Kodene våre til de barnehagene vi finner, med en invitasjon til vår barnehage.

Hvorfor:

Finne digitale møteplasser gjennom QR-koder hvor barna ellers ikke leker sammen kan finne hverandre.

Bli kjent med andre barn som de skal begynne på skolen sammen med.

Fylle på ny forståelse på at det ikke er bare vår barnehage som bruker lekeplassene i nærmiljøet.

Ta vare på miljøet vi har i nærområdet vårt.

Mestringsfølelse av å bruke de digitale verktøy vi har brukt i denne aktiviteten.

Gi barna nye erfaringer og læring slik at det kan bidra til at barna kan forholde seg nysgjerrig til sitt nærmiljø.

- Hvordan ta i bruk digitale verktøy sammen med barna, for å gi de en kreativ opplevelse av nærmiljøet sitt og få erfaring med hva som finnes rundt de. Jeg tenkte at det kunne være morsomt gi barna kunnskap om at det ikke bare var vår barnehage som var i nærmiljøet, men også andre. På våre turer besøker vi gjerne flere lekeplasser rundt oss. Der møter vi gjerne på andre barn som kommer fra andre barnehager i nærheten. Stor er undringen over hvor disse barna kommer fra eller hvor de hører til. Kommer disse barna fra en barnehage, kan vi finne ut av hvor disse barnehagene ligger, er de store eller små barnehager osv. I denne aktiviteten kan Google map og Street view være gode hjelpemidler til å utforske nærmiljøet. I følge Bølgan,(2018) «kan barna ta turen ut i verden og besøke alt det de ønsker å besøke ute i verden som Old Trafford Stadium hvis noen er interessert i fotball, eller holmekolen ski arena for den om er interessert i langrenn.» Så dette er bare starten på å lete seg frem gjennom det digitale verktøyet vi har valgt å bruke i denne aktiviteten. Vi ønsket å finne ut om det finnes flere barnehager i vårt nærmiljø og hvor de ligger. Nettbrettet blir tatt i bruk og vi leter på google maps etter barnehager. Vi finner 4 barnehager.

Ved hjelp av QR koder legger vi inn opplysninger om hver enkelt barnehage. Vi finner ut hva de heter, hvor mange barn som går der. Om de har navn på avdelingene sine osv.

Dette hjelper vi barna med gjennom å google navnet på barnehagene. Det blir en spennende aktivitet hvor barna undrer seg over at det faktisk ikke er bare sin barnehage som er i området, men flere. Samtaler seg imellom og med de voksne, om disse barna kanskje er noen de vil møte når de begynner på skolen til høsten.

Et utdrag fra modul 7 underbygger denne aktiviteten med blant annet at rammeplanens understreker at fagområdet skal bidra til at barna:

• oppmuntres til å medvirke i egen hverdag og utvikler tillit til deltakelse i samfunnet

• erfarer at alle får utfordringer og like muligheter til deltakelse

• utforsker ulike landskap, blir kjent med institusjoner og steder i nærmiljøet og lærer å orientere seg og ferdes trygt.

Jeg vil som avslutning nevne at gjennom fagområdet nærmiljø, samfunn og verden, er det bare fantasien som kan stoppe for å legge til rette for barns medvirkning, og gi barna grunnlaget for sin deltakelse til å bli bedre kjent med sitt nærområde.

Litteratur:

- Bølgan, Nina Bauer, (2018) Digital Praksis i barnehagen, Fagbokforlaget

- Kunnskapsdepartemente. (2017). Rammeplan for barnehagen.

- Innlegg fra modul 7