Collage
Oppgave 4-1-6 collage
I denne oppgaven skal jeg planlegge og gjennomføre en aktivitet sammen med en barnegruppe. Vi skal ta bilder og til slutt lage en collage.
Siden jeg ikke jobber så nærme barna, har jeg tatt utgangspunkt i noen gamle bilder vi har tatt før.
Lage en plan for aktiviteten slik jeg ville ha gjort det hvis barna hadde vært med.
Tema: «Eventyr skogen»
Under denne dagens samling, forteller vi barna at vi i dag skal ut på en «skattejakt» i eventyrskogen. Vi skal lete etter skatter som vi kan vise de andre barna, og foreldrene deres. Til dette trenger vi fotoapparater og Ipadder.
Hva : kan vi finne/ta bilder av i eventyrskogen?
Introdusere barna for ulike digitale verktøy som vi i denne oppgaven kan bruke til å fotografere det vi ser.
Hvorfor: Lage en god aktivitet som vi kan dele med andre. Føle mestring og undring slik at en kan lære mer.
Hvordan: Vi legger til rette for aktiviteten, deler barna inn i små grupper og viser de bruken av verktøyene, for så å laste opp bildene til collagen vi til slutt skal lage.
Refleksjon; Siden jeg ikke fysisk har utført denne oppgaven med barna, kan jeg bare hypotetisk reflektere over hvordan jeg har opplevd denne oppgaven.
Barna er ivrige, når de får utlevert utstyret, (kamerea-Ipader), Rammeplanen sier også noe om at barna i barnehagen, «bør få oppleve at digitale verktøy kan være en kilde til lek, kommunikasjon og innhenting av kunnskap.» De er på utforsker tur i den spennende eventyr skogen. Her finner de mange ting de har lyst til å ta bilder av. Praten seg imellom er lystig. Fantasien om hvem som bor i eventyrskogen blir et spennende samtaletema. Når vi så har tatt de bildene vi mener vi trenger, går vi tilbake til barnehagen for å se hva resultatet ble. Det har blitt tatt mange bilder og vi kommer frem til i felleskap at for å lage en fin collage trenger vi ca 10 bilder.
Barna for stemme over de bildene de ønsker å ta med slik at det blir mest mulig rettferdig.
Resultatet ble veldig bra syns både barna og jeg som hadde aktiviteten. Barna har hatt en god samarbeidsøkt og opplevelsen av å mestre og undre seg i sammen med lekekamerater gir en god følelse. Når en så skal vise dette frem til foreldrene sine blir det ekstra stas.
Det å skape en situasjon basert på glede over en god opplevelse, som ifølge Darre 2013, «når de ansatte og barna bruker digitale verktøy og sosiale medier kreativt, når de har forståelse for eget handlingsrom og respekt for seg selv og andre kan vi snakke om digital dannelse« (Darre , s. 20)
og» hvordan de digitale verktøy kan drive et prosjekt videre og gi merverdi til leken. «(’Darre, s.10)
Jeg ser frem imot å ta slike aktiviteter videre i personal gruppa når jeg har fått dette litt mer under huden. Som ifølge Darre 2013.” En skal se muligheter og ikke begrensninger. Når barna kjenner til verktøyene som er tilgjengelig i barnehagen vil de etterspørre de.. Det krever at de ansatte ser muligheter i både barnas kreative uttrykk og barnehagenes verktøy. «(Darre, s. 63)
Referanser:
Rammeplanen (2017)
Dardanou,M, Mossin,S. M, Simensen,D. E (2021) Barnhagens digitale arenaer universitetsforlaget
Darre, Fragell Cathrine (2013). Kreativ bruk av digitale verktøy. kommuneforlaget
https://www.nchsoftware.com/photoeditor/ppadsetup.exe